Østervang Gaard Mosteri

Pres dine egne haveæbler

Flasker og emballage

Pasteurisering

Det mobile mosteri

Skoler og institution

B2B - most med private label

Sådan foregår det

Ofte stillede spørgsmål

Priser

Åbningstider - kun Mosteri

Spørgsmål som ofte bliver stillet

Sp: Behøver man at bestille tid?

sv: Nej, bare kom i åbningstiden.

Du skal kun bestille tid, hvis du har over ca. 80 kilo æbler med.

 

Sp: Hvor meget saft kommer der ud af 20 kilo æbler?

sv: I gennemsnit kommer der ca. 12 liter æblesaft ud af 20 kilo.

 

Sp: Sælger i æbler

sv: Nej, men Ventegodt Gård, der ligger 7 km væk har selvpluk af gode økologiske æbler. De sælger også æbler til most i poser a 10 kilo.

 

Sp: Behøver jeg at vaske æblerne?

Sv: Vi anbefaler at i vasker æblerne. Særligt nedfaldsfrugt. Men du bestemmer selv - du skal selv drikke det.

 

Sp: Må æblerne have pletter?

Sv: Ja, skurv og stødpletter gør ikke noget - æbler med råd, skal kasseres!

 

Sp: Kan vi komme og aflevere æblerne og så hente mosten senere?

Sv: Ja, find prisen her.

 

Sp: Får man sine egne æbler med hjem eller bliver de blandet med andre?

Sv: Hos os får du kun mosten af din egen frugt med hjem.

 

sp: Kan vi presse andre frugter?

Sv: Vi kan presse æbler og pærer.

IKKE Stenfrugt såsom blomme og kirsebær ødelægger pressen. Hyldebær skal koges, da det ellers er giftigt. Derfor er det ikke egnet til presning.

Tidsbestilling er nødvendig, hvis du gerne vil presse andet end æbler.

Nb: vi har tidligere presset vindruer - dette gør vi ikke mere.

 

sp: Hvilket æble er det bedste til at lave most af?

sv: Dit yndlingsæble...

 

sp: Hvor længe kan friskpresset æblemost holde sig?

sv: Som udgangspunkt, en lille uges tid. Men står det fremme i solen, går der ikke mere end et par timer før det begynder at gære. - tænk på det som en åben liter mælk.

 

sp: Hvordan opbevarer man bedst sin æblemost?

sv: Det bedste er at fryse det. Har man ikke fryseplads nok, kan man pasteurisere det. (varme det op og komme på flaske).

En pasteuriseret most opbevares bedst lidt mørk og køligt - ligesom en god øl.

 

sp: Hvor længe kan en pasteuriseret most holde sig?

sv: En most som er pasteuriseret kan holde i ca.  1 år.

 

sp: Hvad med orm i æblerne?

sv: Ormene i æblerne har levet af æble af hele deres liv og man kan betragte dem som et proteintilskud.

Nogle skærer æblet igennem og kigger efter, mens andre blot kasserer æblet, hvis ormehullet er stort/ser ud som om at er "gammel" og man dermed har mistanke om at der kan være råd midt inde i æblet.

 

sp: Skal man skære æblerne i i småstykker (i både) inden man kommer?

sv: Nej. Æblerne hældes i en elektrisk kværn før de bliver presset.

 

 

Søren og Camilla - Østervang Gård - Harekærvej 17 - Ejby - 4623 Lille Skensved - Tel.60 10 63 98 - Mail: post@oestervang-gaard.dk - Cvr: 29 08 29 52